Loading

Deep River

Een stroom aan woorden en muziek aan voorouders
Scroll Down

Deep River is een concert met liederen en verhalen, verteld door wijkbewoners uit de wijk het Oude Westen in Rotterdam. Verhalen over hoe het is om voorouders te hebben die te maken hebben gehad met slavernij in o.a. Suriname, Curaçao en Kaapverdië. De vraag is: Wat zou je, als je de kans had, nu tegen je voorouders zeggen?

Sopraan Florien de la Fosse en pianiste Celia García-García spelen een selectie klassieke liederen van zwarte componisten, die een rijkdom aan vocale muziek hebben nagelaten.

Speellijst

Vr 22 maart 2024, 20.00 uur
New Grounds, Rotterdam

Za 23 maart 2023, 20.00 uur
Leeszaal, Rotterdam

Wo 27 maart 202, 14.30 uur
Verpleeghuis De Leeuwenhoek, Rotterdam

Zo 7 april 2024, 15.00 uur
Café Dox, Nieuwe Luxor Theater

Toegang: Gratis
Rotterdam is een havenstad met een grote rivier als toegang naar de wereld, een rivier die van grote invloed is geweest op de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden van Rotterdam. De titel van de voorstelling is geïnspireerd door de compositie ‘Deep River’ van Samuel Coleridge-Taylor. Een rivier is een symbool van leven en geschiedenis, en het verlangen naar vrijheid en de oversteek naar een beter leven maakt het een krachtig en relevant lied om de verhalen van wijkbewoners uit het Oude Westen muzikaal in te lijsten.
De gebeurtenissen in de familiegeschiedenis kunnen van generatie op generatie van invloed zijn in hoe wij zelf omgaan met wat het leven ons aanbiedt. Hoe je je eigen geschiedenis steeds weer meeneemt in het contact met de ander. Hier ligt de focus in de gesprekken. Het kan gaan over voorbeelden van dagelijkse tradities of simpele handelingen, gedachten of overtuigingen die hun oorsprong vonden in de koloniale geschiedenis en/of het slavernijverleden.
Het narratief wordt omlijst door liederen van zwarte componisten die ten onrechte in de coulissen van de muziekgeschiedenis zijn gebleven. Neem bijvoorbeeld de liederen van componiste Florence Beatrice Price (1887-1953). Price was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die erkend werd om haar symfonieën en de eerste wier composities werden gespeeld door een gerenommeerd orkest. Ze was een componiste uit de zeer actieve Afro-Amerikaanse klassieke muziektraditie in de eerste decennia van de 20e eeuw.

Mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Rotterdam,

VSB Fonds

Fonds voor Bevordering van Volkskracht

Stichting Elise Mathilde Fonds

Cultuurfonds Zuid-Holland