Loading

Deep River

Een stroom aan woorden en muziek aan voorouders
Scroll Down

Deep River is een concert met liederen en verhalen, verteld door wijkbewoners uit de wijk het Oude Westen in Rotterdam. Verhalen over hoe het is om voorouders te hebben die te maken hebben gehad met slavernij in o.a. Suriname, Curaçao en Kaapverdië. De vraag is: Wat zou je, als je de kans had, nu tegen je voorouders zeggen?

Sopraan Florien de la Fosse en pianiste Celia García-García spelen een selectie klassieke liederen van zwarte componisten, die een rijkdom aan vocale muziek hebben nagelaten. Ze hebben vier geweldige gastartiesten uitgenodigd: countertenor Arturo den Hartog, zangeres Tamara Nivillac & gitarist Stanley Clementina en gitarist Paulo Bouwman.
Speellijst
Verhalen uit SURINAME:
Gastoptreden: Arturo den Hartog (zang, countertenor)
Vr 22 maart 2024 – 20.00 uur – New Grounds, Rottterdam
Zo 14 april 2024 – 15.00 uur – Openbaar Huiskamer Concert, Mathenesserlaan 182, Rotterdam –(aanmelding verplicht via info@liedhuis.nl)
Verhalen uit KAAPVERDIË
Gastoptreden: Paulo Bouwman (zang, gitaar)
Za 23 maart 2024 – 20.00 uur – Leeszaal Rotterdam West, Rotterdam
Verhalen uit de ANTILLEN
Gastoptreden: Tamara Nivillac (zang) & Stanley Clementina (gitaar)
Wo 27 maart 2024 – 14.30 uur – De Leeuwenhoek, Rotterdam
Verzameling verhalen uit SURINAME, KAAPVERDIË en de ANTILLEN
Zo 7 april 2024 – 15.00 uur – Café Dox, Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam
GRATIS TOEGANG
Rotterdam is een havenstad met een grote rivier als toegang naar de wereld, een rivier die van grote invloed is geweest op de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden van Rotterdam. De titel van de voorstelling is geïnspireerd door de compositie ‘Deep River’ van Samuel Coleridge-Taylor. Een rivier is een symbool van leven en geschiedenis, en het verlangen naar vrijheid en de oversteek naar een beter leven maakt het een krachtig en relevant lied om de verhalen van wijkbewoners uit het Oude Westen muzikaal in te lijsten.
De gebeurtenissen in de familiegeschiedenis kunnen van generatie op generatie van invloed zijn in hoe wij zelf omgaan met wat het leven ons aanbiedt. Hoe je je eigen geschiedenis steeds weer meeneemt in het contact met de ander. Hier ligt de focus in de gesprekken. Het kan gaan over voorbeelden van dagelijkse tradities of simpele handelingen, gedachten of overtuigingen die hun oorsprong vonden in de koloniale geschiedenis en/of het slavernijverleden.
Het narratief wordt omlijst door liederen van zwarte componisten die ten onrechte in de coulissen van de muziekgeschiedenis zijn gebleven. Neem bijvoorbeeld de liederen van componiste Florence Beatrice Price (1887-1953). Price was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die erkend werd om haar symfonieën en de eerste wier composities werden gespeeld door een gerenommeerd orkest. Ze was een componiste uit de zeer actieve Afro-Amerikaanse klassieke muziektraditie in de eerste decennia van de 20e eeuw.

Mede mogelijk gemaakt door: